Categorieën

Uitleg Alarmsysteem

Een alarmsysteem of alarminstallatie is een elektronisch systeem dat een alarm geeft bij gevaarlijke gebeurtenissen. Een gangbare term is inbraakalarm, doch de huidige alarmsystemen hebben meestal meerdere mogelijkheden, zoals het detecteren van brand, diefstal, bij een persoonlijk alarm, etc.

 
Voor een goede opvolging van de signalen moet het systeem aangesloten zijn op een Particuliere alarmcentrale (PAC). De centralist kan dan de sleutelhouder, bewoner, beveiligingsbeambte dan wel de politie alarmeren (al naar gelang de afspraak die gemaakt is). Zij kijken dan ter plaatse om te controleren waarom het alarmsysteem is afgegaan. Door deze response wordt voorkomen dat inbrekers zich toch veilig wanen en menen dat er toch niet gereageerd wordt. Een alarmsysteem die speciaal ontwikkeld is voor het gebruik in de particuliere sector kan ook rechtstreeks naar een aantal zelf te programmeren telefoonnummers bellen i.p.v. naar de PAC. Aangeraden wordt, om de tijd tussen alarm en alarmopvolging, zo kort mogelijk te laten zijn. Hoe eerder men ter plaatse is, hoe eerder de inbreker kan worden opgepakt. Er bestaat het zogenaamde "stil alarm", wat inhoudt dat op de plaats waar het alarm geplaatst is niets speciaals gehoord of gezien wordt, maar bij de politie het alarm afgaat. Soms staat vermeld dat bij inbraak de politie automatisch verwittigd wordt.
 
Bediening
De meeste systemen worden in of uitgeschakeld met behulp van een afstandsbediening of een cijfercode wat wordt ingevoerd op een codebedienpaneel aan de in- of uitgang. Er zijn ook nog andere, weliswaar minder gebruikte methoden, om de alarmsystemen te bedienen zoals met een sleutel, badge, vinger-, hand- of oogherkenning.
 
Detectie
Een alarmsysteem werkt met sensoren. Wanneer bijvoorbeeld een raam of deur geopend wordt waar een sensor op gemonteerd is, kan er een alarm afgaan.
 
Er bestaan verschillende soorten detectoren:
  • Reedcontact schakelaars (ook wel magneetcontacten genoemd): deze detecteren bijvoorbeeld op deur of raam dat open gaat.
  • Ruimtelijk werkende detectoren: deze detecteren een beweging in een ruimten
  • Drukknop: geeft een signaal aan de alarmcentrale wanneer het wordt ingedrukt bij overval, brand of ziekte.
  • Glasbreukdetector: reageert op geluidsgolven van glasbreuk.
  • Waterdetector: geeft een signaal bij detectie van water. Bv. bij overstromingen of lekkage.
  • Gas detector: bij gaslek (aardgas of CO of CO2 of andere...)
  • Rookmelder: geeft ofwel een alarmsignaal of het stuurt een signaal naar de alarmcentrale bij rook.

Aanbiedingen

PowerMax "Pro" (GSM-kit)

€ 768,35 p/stuk

PowerMax "Complete" (basic-kit)

€ 555,75 p/stuk

PowerMax "Pro" (basic-kit)

€ 614,50 p/stuk
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte